Parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva posjetili Memorijalni centar Srebrenica

1
Radiosarajevo.ba
Parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva posjetili Memorijalni centar Srebrenica
Foto: Memorijalni centar Srebrenica / Matt Field

Predvođeni parlamentarkom Aliciom Kearns, danas su međustranački parlamentarci iz Ujedinjenog Kraljevstva Fleur Anderson, Tony Lloyd, Alyn Smith, Karen Bradley, Martin Vickers, Dave Doogan i Bob Stewart posjetili Memorijalni centar Srebrenica.

Sa njima u posjeti bio je i britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matt Field.

Oni su nakon kraćeg sastanka sa direktorom službe Memorijalnog centra Srebrenica, dr. Emirom Suljagićem, u njegovoj pratnji obišli stalne postavke Centra uključujući izložbe "Koracima onih koji ni(su) prešli" i video izložbu "Srebrenica: Naša priča".

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Vidjeli su i lokaciju u bivšoj fabrici akumulatora na kojoj su još uvijek vidljivi konopci pomoću kojih su neke od izbjeglica pokušale počiniti samoubistvo u danima između 11. i 13. jula 1995. godine, koliko su boravili u tom prostoru.

Parlamentarci su nakon obilaska sadržaja Memorijalnog centra razgovarali sa mladim uposlenicima i volonterima Centra.

"O već završenim ali i trenutnim projektima na kojima rade razgovarali su sa mladim dizajnerima, IT stručnjacima, indekserima, Misalom Muharemović, Neinom Mustafićem i Mevlijom Bećirović", saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

Matt Field - undefined

Foto: Memorijalni centar Srebrenica: Matt Field

Oni rade na projektima usmene historije i razvoja aplikacija relevantnih za ovu instituciju, ali i volonterima koji su u Memorijalni centar došli iz Austrije i Ujedinjenog Kraljevstva – Dennisom Miskićem i Georgiom Konstandiem.

Parlamentarci su kroz razgovor ukazali na važnost misije Memorijalnog centra i njegovog postojanja, ali i poslova koje ovi mladi ljudi obavljaju u samom Centru.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije